Stockholms skärgårdsstugor logotype

Furusund

Furusund_1
Hamnen på Yxlan

Furusund, ön vid farleden, har i århundraden varit en viktig mötesplats och hamn, där sjöfarare sökt skydd för vind och väder. Under 1800-talet byggdes badhus och societetshus. Reguljär ångbåtstrafik från Stockholm öppnades, hotell byggdes och villor fanns att hyra. Sommargästerna kom med vita kläder, breda hattar och parasoller. I salongen spelades musik och teater, den Hammerska ladan hade föreställningar. Badhusen bjöd på härliga bad och dagens händelser ventilerades.

Furusund har haft en säregen förmåga att attrahera intressanta människor, till exempel August Strindberg som har en egen väg uppkallad efter sig, Astrid Lindgren som hade sommarhus här, storsmugglaren Lill-John, Evert Taube, Karl von Schewen. Ännu i dag är Ålandsviken på Furusund den självklara hamnen för sjöfarare. En sommardag är viken full av segel och båtar vid bryggor och bojar.

Furusund Värdshus

I Furusund och på öarna Yxlan och Blidö äger många olika evenemang rum, här finns gallerier och keramik, loppisar och trevliga restauranger och caféer. På Blidö finns bio.

Furusund_2
Furusunds värdshus

Yxlan är långsmal och på nordspetsen ligger det idylliska samhället Köpmanholm som är huvudort. Köpmanholm är mest känt för att vara lots, tull och telegrafsamhälle. De mindre röda stugorna befolkades av stadstjänstemän medan de stora påkostade villorna med glasverandor tillhörde grosshandlarna. Ännu idag finner man dessa hus längs "gatorna" i Köpmanholm.

Blidö är ett mycket populärt resmål eftersom du praktiskt taget inte kan komma längre ut i skärgården med bil. Du kan också ta dig kommunalt med SL-buss 634 från Norrtälje och Stockholm. Den östra sidan vetter mot öppet hav och på insidan av ön går Blidösundet som är väl trafikerat under sommaren. Blidösund, Sjögull och Sjöbris gör an bryggorna på insidan av Blidö under sommaren.

En liten bok med en kulturpromenad finns att köpa i Furusund, den är fantastisk att promenera efter. Den och mycket annat hittar du på deras hemsida.

 

Dela: