Stockholms skärgårdsstugor logotype

Dalarö - Ornö

I den södra delen av Stockholms skärgård ligger vackra Dalarö och Ornö, som båda hör till Haninge kommun.

 

Dalarö består av en charmig och välbevarad bykärna från 1700-talet med pittoreska torp och grosshandlarvillor samt en vacker träkyrka. Tullhuset

Dalarö
Dalarö hamn

mitt i byn byggdes år 1788 av kung Gustav III och är idag ett kulturhus med turistbyrå, museum och café. Där finns också "Showroom Dalarö" där man kan lära sig om de unika 1600-talsvraken som ligger gömda i havet utanför Dalarö. Under mitten av 1800-talet var Dalarö en populär kurort som de välbeställda stockholmarna färdades till för den friska luften och de stärkande baden. När Strindberg vistades här åren 1879-1892 kallade han Dalarö för "porten till paradiset". Under samma tid kunde man även träffa på konstnären Anders Zorn med sällskap.

Dalarö är känt för sina vackra omgivningar och den vidunderliga skärgårdsutsikten från Lotsberget. I Dalarö by finns ett utbud av boutiquer, restauranger, caféer, handelsbodar och mataffär. Vårdcentral, apotek, bibliotek och bank finns också. Man kan roa sig med aktiviteter som golf (18hål), minigolf, segling, kajakpadling, fiske, att dyka på den nya dykleden eller att upptäcka omgivningen med hyrcykel. Schweizerbadet med sina fina sandstränder, bygganläggningar och underbar utsikt lockar många besökare.

 

Till Dalarö från Stockholm kan man ta sig på flera sätt:

  • Med bil: Väg 227, ca 40 km från Stockholm centrum
  • Pendeltåg + bussar från Stockholm C (ca. 1h resa): www.sl.se, Tfn: 08-600 10 00
  • Waxholmsbåt från Stockholm: www.waxholmsbolaget.se

 

Ornö är den största ön utanför Dalarö och nås bekvämt med bilfärja från Dalarö hamn. Ön är ca 15 km lång och 3-4 km bred med orörd och spännande natur. Stora skogar med älg och rådjur. Havsörn, fiskgjuse och ormvråk häckar i skogarna. På ön finns ringlande grusvägar – perfekta för cykelfärder eller vandring.

Orkidéer Adam o Eva
På Ornö växer bl.a. orkidéer

Ornö kyrka som är av trä ligger längst in i Kyrkviken och byggdes 1885. Intill kyrkan hittar du Ornö Krog med gästhamn och strandbar. På ön finns även ett bygdemuseum och på grannön Stora Sandböte ett båtbyggarmuseum.

 

Till Ornö från Dalarö kan man åka med: 

 

Om man vill upptäcka mer av södra skärgården finns det båtförbindelser från Dalarö hamn till Ornö, Fjärdlång och Huvudskär.

 

För mer information se Visit Haninge och besök Dalarö Turistbyrå, tel. 08-501 508 00 eller Ornö Turistbyrå  Tfn 08-501 563 05.

 

Dela: