Stockholms skärgårdsstugor logotype

Yxlan Stockholms skärgård sturgor
Överallt finns små samhällen, som ofta är gamla fiskelägen

Om Stockholm Skärgård

Vi har samlat  information om skärgården här som en del i vårt personliga omhändertagande av dig som gäst, då vi vill att du ska känna dig väl förberedd och omhändertagen inför din semester i skärgården.

Klicka även vidare på respektive text för att läsa mer om de områden där vi har stugor/hus för uthyrning;
Värmdö, Ljusterö, Dalarö-OrnöTyresö, Nacka, Rindö, Furusund, Norrtälje och Utö

Historia

Stockholm skärgård är ett semesterparadis med 30 000 öar och skär och vår skärgård är unik i hela världen. För ca 800 miljoner år sedan började Stockholms skärgård stiga upp hur havet. Sedan dess har faktorer som inlandsisen, kustklimatet, jordbruket och människorna som bott och verkat här format en unik skärgårdsmiljö.

Bosättningen i skärgården började med dess betydelse som kommersiell och militär inseglingsled till Stockholm. Därpå startade småskalig gruvdrift på några öar, men de flesta försörjde sig på jordbruk och fiske. Det var tufft för dessa människor att försörja sig i skärgården, så när Stockholmarna började nyttja skärgården för rekreation vid förra seklet blev det ett välkommet tillskott i försörjningen, att kunna erbjuda tjänster och varor till dessa tidiga turister.

Stockholm skärgård Svartsöt stugor
Vatten finns det överallt. Här en av Svartsös insjöar

I början av 1900-talet fanns det ångbåtsbryggor i var vik och det byggdes stora tjusiga sommarvillor åt den välbärgade borgarklassen. Sedan dess har skärgården alltjämt varit ett uppskattat turistmål. Idag finns det runt 50 000 fritidshus i skärgården. Allt från enklaste små stugor till lyxiga hus med privata stränder.

De flesta hus ligger i fritidshusområden med egna badplatser och naturen inpå knuten. De större öarna närmast kusten har fasta broar eller vägfärjeförbindelser. Öarna längre ut har oftast reguljära båtförbindelser, men det finns mindre öar dit det krävs egen båt eller transport med båttaxi för att ta sig. Vintertid är svävare och helikopter ett komplement när isen ligger orubblig och båtarna inte kan ta sig fram.

 

Vad kan man göra?

Sola, bada, fiska, fågelskåda, segla, paddla, rida, cykla och vandra är bara några av de naturnära aktiviteter som erbjuds både med eller utan arrangör. Det finns många spännande aktiviteter och äventyr för både vuxna och barn. Förutom att njuta av skärgårdsnaturen finner du många utflyktsmål med historisk anknytning och kulturutbudet är stort med bl. a musik, gallerier och muséer.

fiske fishing angeln

Att fiska är populärt!

God mat och dryck är viktigt. Skärgårdskrogarna håller hög kvalitet i trevlig miljö med sköna strandserveringar och gärna med lite musikunderhållning emellanåt. Många erbjuder lokalproducerad mat och dryck.

Gårdsbutikerna är populära utflyktsmål med ett eget utbud lokala och ekologiskt odlade produkter.

Båt är det trevligaste transportmedlet i skärgården. Har man inte egen båt finns det många reguljära båtlinjer som går till populära öar med olika karaktär. Båtluffarkort finns att köpa till mycket förmånliga priser. Ofta kan man ta med cykel på båten och de större öarna har cykeluthyrning. Att cykla runt på slingrande grusvägar i en bilfri miljö är en underbar upplevelse.

Guidade turer kan köpas av flera bl.a WeFix som är auktoriserade guider och kan visa dig runt per bil, buss eller båt.

Här finns alla förutsättningar att hålla igång eller komma igång under semestern. Fina promenadslingor, motionsspår, fotbollsplaner och tennisbanor finns lokalt i de flesta områden. Badhus, gym, yoga, SPA etc erbjuds på alla huvudorter. Golfbanor finns det många, de är vackra och håller hög internationell klass. Flera ridstall ordnar turridning i vackra omgivningar och ger ridlektioner. En spännande och lärorik aktivitet är snorkelleden vid Torpesand, Björnö, på Ingarö. Den är öppen för alla och tillgänglighetsanpassad så även rullstolsburna kan komma med. Leden går på 2- 3 meters djup och informationskyltar på botten berättar om den marina miljön. En bottenlina visar vägen och du behöver bara ta med ett cyklop.

Stockholms skärgård restauranger lokal mat
Det finns gott om restauranger och serveringar
där man kan äta gott

I Sverige har vi allemansrätt. Du kan fritt vistas ute i skog och mark, passa på att njuta av naturen. I skogen kan du möta många spännande djur så som ekorrar, rådjur, älg, räv och det finns bara en orm du ska vara försiktig med och det är huggormen. Ett betydligt mindre djur att vara uppmärksam på är fästingen. Den förekommer i hela skärgården. Se gärna över din vaccination i god tid och håll koll att du inte fått någon fästing på dig.

Många söker sig hit andra tider än sommaren för att njuta av det lugn och den stillhet som råder. Höstarna är milda och vackra, och skogarna är fulla av svamp och bär. På vintern bjuds på vintersport såsom långfärdsskridskoåkning och längdskidåkning. På våren är det underbart med alla blommor och fåglar i väntan på sommaren. Bada kan man faktiskt göra året runt. På några ställen finns bastu med isvak, så varför vänta ända till sommaren?

Tänk dock på att det är begränsat öppethållande i skärgården utanför sommarsäsongen. På de större öarna med bofasta finns ofta service året runt. Längre ut i skärgården finns enstaka serviceföretag som håller öppet!

Vi hjälper er gärna med denna information!

 

 

 

Dela: