Stockholms skärgårdsstugor logotype

Ljusterö

Ljusterö Roslagen Stockholm Skärgård
På Ljusterö har man alltid
nära till vattnet

Ljusterö ligger i mitten av Stockholms Skärgård med fjärden Saxaren framför sig.

Ön Ljusterö har en historia som handlar uteslutande om näringarna jordbruk, jakt och fiske. Fisket var till en början den viktigaste försörjningen eftersom närheten till fiskerika vatten skapade stora möjligheter för just fiske. Idag är det fortfarande ett naturligt inslag med fiske på Ljusterö för både boende och turismen.

Den naturnära skärgårdsmiljön har gjort Ljusterö till en populär ö. Här finns det både bofasta och många fritidsboende. Det korta avståndet till Stockholm och Arlanda, ca en timmes bilfärd, gör det enkelt att ta sig hit eller vidare ut i världen. Ljusterö har mycket täta färjeförbindelser med avgiftsfri vägfärja så det är lätt att ta sig till fastlandet och t.ex. Stockholm.

Med tillgång till många olika former av fritidsaktiviteter, såsom golf, tennis, idrott samt båt- och badliv, kan man utöva olika aktiviteter i närområdet. Här kan man också hyra cyklar, vandra, bada från klipporna, ta med sig matsäck och sätta sig och njuta av den fantastiska utsikten över havet.

Ljusterö Hembygdsmuseum
Ljusterö Hembygdsmuseum
i Mellansjö, Ljusterö

Ljusterö har även historiska sevärdheter och flera naturreservat. Alltså gott om fina utflyktsmål som man kan upptäcka på egen hand.

På ön finns det service såsom post, affär, restauranger, sjökrogar. Även sjukvård finns tillgänglig här.

På Ljusterö Torg finns Ljusterö turistbyrå. Här finner du information, kartor och broschyrer över Ljusterö, Österåker och Roslagen. Här bokar du även biljetter och paket till olika evenemang som sker omkring Ljusterö. Se mer på Ljusteröportalen eller tfn. 08 - 542 424 01.

 

Att ta sig hit:

  • Från Stockholm tar det ca 1 timme med bil.
  • Även från Arlanda tar det ca 1 timme med bil.
  • Vill man åka över till Ljusterö med bil så går det bra med bilfärjan från Östanå (utan kostnad). Färjan tar ca 5 minuter och går frekvent. www.trafikverket.se/ Ljusteröleden.
  • Med buss www.sl.se, till t ex Ljusterö Torg.
  • Passargerarfärja med Waxholmsbolaget från Stockholm (nedanför Grand Hotell), www.waxholmsbolaget.se. Det finns flera bryggor så du bör ta reda på viken brygga du vill gå av.
 

Dela: