Stockholms skärgårdsstugor logotype

Nacka

Nacka Nyckelviken havet skärgård stockholm
Nacka omges av sjöar och hav

Nacka ligger sydost om centrala Stockholm och gränsar till Värmdö i öster och Tyresö i söder. Här kan du njuta av fantastisk skärgårdsmiljö samtidigt som Stockholms stad ligger runt knuten.

Med en lång kuststräcka mot havet och flertalet insjöar är Nacka skärgård perfekt för natursköna promenader och bad. Innerskärgården bjuder på vikar, kraftiga branter och skog medan det i havsområdena längre ut finns både större och mindre öar.

I Nacka möts storstad och skärgård. Här kan du besöka 1700-talsgårdar och kulturhistoriska villor. Upptäck naturreservaten Velamsund och Nackareservatet samt friluftsområdet Hellasgården där man kan motionera, bada, paddla, åka skidor, skridskor och basta.

Mellan Hellasgården och Älta finns vackra Sandasjön dit många vallfärdar för att dricka friskt och gott källvatten, och för att med fiskekort få fiska ädelfisk.

Det finns mycket att se och göra. Allt från rik industrihistoria, kulturpromenader, ett anrikt kallbadhus i Saltsjöbaden eller passa på att fiska då det är fritt att fiska med handredskap i Östersjön.

Dieselverkstan inrymt i gammal industrimiljö i Sickla bjuder på en bred palett av kulturaktiviteter.

Nacka Nyckelviken Skärgård Stockholm
Nyckelviken är en härlig oas

Det nya historiearvsmuséet HAMN beläget i Fisksätra är väl värt ett besök. Det är Sveriges första slagfältsmuseum och skildrar slaget vid Baggensstäket mot ryssarna 1719. HAMN berättar platsens historia med spår från 300-talet, vikingatiden och 1700-talet fram till senare tiders avtryck och livsberättelser i dagens mångkulturella Fisksätra.

 

Till Nacka från Stockholm kan man ta sig på flera sätt:

Se mer på Visit Nacka och eller deras Turistbyrå i Dieselverkstan.

 

Dela: