Stockholms skärgårdsstugor logotype

Roslagen med Norrtälje, Rådmansö och Vätö

Norrtalje_1
Norrtäljeån

Med de 13 000 öar som finns i Roslagens skärgård är denna plats perfekt för den som har eller vill hyra båt. Det finns även många sevärdheter runt om i Roslagen: muséer, kyrkor, slott och herresäten, gallerier, konsthantverkare och gårdsbutiker.

Norrtälje turistbyrå hjälper till med information av alla de slag. Lilla Brogatan 3, 0176-71990. Här hittar du mer information Visit Roslagen.

Norrtälje

Roslagens huvudstad Norrtälje är en idyllisk liten stad med genuin bebyggelse och medeltida vägnät. Här lockar butiker, krogar och kaféer, konst, evenemang och museer – året runt! Området runt Norrtälje erbjuder både skärgårdsliv och brukssamhällen där du fortfarande kan uppleva herrgårdsliv och äkta roslagslandskap.

1622 grundade Gustav II Adolf Norrtälje. Stora delar av staden brändes ner av ryssarna 1719, stadskärnan har dock bevarats med sina mysiga trähus och kullerstensgator. På 1730-talet byggdes Wallinska gårdarna vid Lilla Torget och Rådhuset på Stora Torget. År 1296 nämns Tälje by för första gången i en skrift. 

 För att skilja staden från Södertälje så döptes staden till Norr Tälje 1409.

Norrtalje_2
Huvudgatan i Norrtälje är full av små affärer

Idag är Norrtälje både en stad och en hel kommun. Här finns många små trevliga orter att besöka både på fastlandet och i skärgården. Det finns många underbara bruksmiljöer. Det finns också ca 25.000 fritidshus här vilket bevisar att det är populärt att vistas i den här vackra kommunen.

Sevärdheter är bla Societetsparken, Pensionat Granparken, Kärleksudden med kopplingar till stadens badortsperiod. Södra Bergen har stadens vackraste utsiktsplats och i Bergstugan kan man äta och dricka kaffe. Motorfabriken Pythagoras är ett av Sveriges märkligaste industrimuseum. Det verkar som om verkstadsarbetarna precis lagt ner sina verktyg och gått hem, man känner lukten av järn och olja i fabriken, där hjulen snurrar vid visningarna.

Stora torget och Tullportsgatan är mittpunkten i staden med Rådhuset och många charmiga butiker, restauranger och fik. Ån löper mitt igenom staden och i ån brukar det sommartid vara konstutställning. I hamnen ligger ångfartyget Norrtälje för ankar och erbjuder härlig sommarlunch. I Norrtälje finns också all möjlig service som man kan behöva.

Norrtälje ligger 8 mil norr om Stockholm. Det går snabbussar hit och åker man bil kör man på E18 norrut. För information om bussar: www.sl.se Tel. 08-600 10 00

Rådmansö

Radmanso
På Gräddö finns ett härligt bryggcafé

Rådmansö ligger ligger 10 km öster om Norrtälje och är en stor halvö. Norr om Rådmansö går Norrtäljeviken djupt in ända till staden Nortälje. Rådmansö har många idylliska byar och vackra skärgårdsvyer. Längst ut ligger också Kapellskär, hamnen med båttrafik till Åland och Finland. Hit går E18 som avslutar sin svenska sträckning här. Härifrån kan man åka dagsutflykter till Åland.

Räfsnäs är ett gammalt fiskeläge och en knutpunkt och hamn med reguljära mindre båtar som trafikerar öarna i området. Härifrån tar du dig till Tjockö med sommarrestaurang, Fejan med restaurang och vandrarhem och gamla hus från den gamla karantänstationen för kolera, Lidö  på Gräddö med sin säsongsöppna restaurang.

Riddersholms Naturreservat är väl värt ett besök. Ljuvliga upplevelser på naturstigarna väntar, här finns vandrarhem, camping, gästhamn. Kajakuthyrning på Gräddö och loppisar och hantverk syns i många krokar på Rådmansö.

Vätö

Vätö är en ö som tillhör Norrtälje kommun och består av den typiska vackra roslagsnaturen.

Kustlandskapet är av högt kulturhistoriskt värde med stor andel äldre bebyggelse.

Torp och gårdar från 1800-talet är vackert belägna i ett landskap av åkrar, ängar och skogspartier.

Vätö Församlingsgården
Vätö Församlingsgård

Många äldre bosättningar byggdes främst på grund av verksamheten i det stenbrott som fanns på Vätö. Stenbrottet är nu nerlagt men går fortfarande att besöka.

Den norra delen av Vätö har en annan karaktär med mer utpräglad fritidshusbebyggelse. Mitt på ön hittar man samhället Harg som är Vätös centrum. Här avgår bussar till Norrtälje och det finns Tempo en matbutik som har öppet varje dag. Besök även Linneas lada, Vätö Självplock samt gårdsbutik Franssons Gård på Vätö

I Nysättra som ligger innan Vätöbron finns en Thaikiosk Taki's Thai kitchen samt Oishi Sushi och Wok

 

Dela: